Iklan Aidilfitri TV3 yang SESAT LAGI MENYESATKAN!

Lihat sendiri iklan Aidilfitri dibawah dari TV3. SESAT LAGI MENYESATKAN!

KESAL dan sedih dengan iklan terbaru TV3 (Iklan Raya) yang mengelirukan. Keliru dengan ‘mesej’ beca terbang yang menjadi ‘trademark’ santa-claus atau “krismas”, malah paling memeranjatkan ‘hiding mesej @ objek’ bunga lotus – yang berkait rapat dengan simbul utama tuhan buddha “Brahma God”..
yang dipaparkan sehingga ke akhir iklan. Ia akan mengelirukan penonton khususnya di kalangan kanak2, siapa yg perlu bertindak? Ia boleh mencetuskan perbalahan agama.. Lihat Sini

PENERANGAN JELAS PROMO IKLAN AIDILFITRI TV3! SESAT LAGI MENYESATKAN!

Dipetik dari Facebook

Scene 1 – Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

1.Budak Lelaki Melayu – Orang Melayu

2.Buku – Bible

3.Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan

4.Malam Yang Gelap – Islam yang mundur

5.Mentol Lampu – Pencerahan (Illumination) – Lucifer@Iblis

6.Sangkar Burung – Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM7.Tingkap Terbuka – Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

Scene 2 – Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

1.Mukasurat Bergambar – Bible (Christianity)

2.Mukasurat Jawi terbalik – Al-Quran yang dihinakan

3.Beca Merah – Samaran untuk kenderaan Santa Claus

4.North Star – Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas – Simbol Paganism

Scene 3 – Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

1.Bintang-bintang kecil beraura – Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.

2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih – POPE – Ketua Agama Kristian

3.Pelawaan Menaiki Beca – Pelawaan Masuk Kristian┬áScene

4 – Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu – Bangsa Melayu.

Scene 5 – Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

1.Pulau Pinang – Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)2.Teluk Intan, Hilir P…erak (Anson) – Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.3.Kuala Lumpur – Malaysian Illuminati punya capital.

Scene 6 – Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

1.Pasangan Melayu Extra – Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

Scene 7 – Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

1. Kondo – Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.

Scene 8 – Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut.

1.Pasangan Budak Perempuan Berpelukan – Lesbianism/Feminism2.Kepala Budak Lelaki Tersengih – Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan.

Scene 9 – Beca terbang merentasi sebuah pulau.

1.Pulau – Singapore lah.

Scene 10 – Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang.

1.Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) – tempat tinggal Jin2.Masjid Kecil – Agama Islam yang lemah

Scene 11 – Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.

1.Bangunan Misteri – Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid)

2.Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk – Perlakuan Biadab


Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Islam dicabar | Parlimen Perancis luluskan pengharaman burqa

Burqa

Saya berasa marah apabila mambaca berita yang mengatakan parlimen Perancis telah meluluskan pengharaman pemakaian Burqa. Para ahli parlimen yang menyokong usul ini mengatakan bahawa pemakaian burqa tidak sejajar dengan nilai ideal Perancis yang mementingkan kesamaaan jantina mahupun tradisinya yang bersifat sekular.

Walaupun saya rasa umat Islam disana masih dibenarkan memakai hijab (tudung), tetapi mengapa perlu diharamkan pemakaian burqa? Adakah kerana dengan memakai burqa menyebabkan ekomoni Perancis jatuh ataupun kadar jenayah semakin meningkat disana? Memanglah negara Perancis negara yang tradisinya sekular tetapi janganlah sampai menghalang agama lain untuk bebas mengikut tuntutan agama masing-masing.

Perancis merupakan negara Eropah yang mempunyai jumlah umat Islam yang terbesar. Sampaikan umat Islam terpaksa solat sehingga dikaki lima jalan untuk menunaikan solat berjamaah. Mungkin sebab itulah ahli-ahli parlimen Perancis ini tak senang hati melihatkan perkembangan agama Islam disana.

Masjid Perancis

Apa kata di Malaysia dibuat undang-undang yang sama tetapi mewajibkan setiap rakyat Malaysia tak kira agama dan bangsa memakai hijab dan burqa. Adakah ini akan diterima oleh rakyat Malaysia? Sudah tentu tidak sebab setiap orang berhak untuk beramal dengan agama masing-masing. Agama Islam sendiri tidak melarang mana-mana penganut agama lain untuk terus mengikut tuntutan agama mereka.

Perbezaan Hijab, Niqab dan Burqa

Semoga umat Islam di Perancis bersabar menghadapi dugaan ini. Umat Islam di serata dunia juga perlulah banyak berdoa kepada Allah S.W.T supaya agama Islam terpelihara dari segala dugaan dan cabaran yang melanda. Amin…

sumber: Utusan Malaysia

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Alhamduillah.. Akhirnya keluar juga mesin pengesan logo halal

Mesin Pengesan Logo HalalLega.. itulah yang bermain didalam minda penulis setelah mengetahui bahawa seorang pensyarah kanan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), telah mereka mesin pengesan logo halal. Dikenali sebagai Alat Pengesan Logo Halal (Halal Logo Verification Device), alat ini merupakan suatu alat sepatutnya diwajibkan disetiap pasaraya besar seperti Giant, Tesco, Carrefore dan lain-lain.

Penulis amat menitik beratkan isu makanan Halal. Ini kerana makanan yang Haram yang memasuki badan kita akan menjadi darah daging. Ini adalah amat tidak dibenarkan dalam agama Islam.

Allah s.w.t berfirman dalam Surah Al-Baqarah, ayat 168:

Ertinya: Wahai manusia! Makanlah apa-apa di atas muka bumi ini, yang halal dan baik. Dan janganlah kamu mengikuti jejak langkah syaithan. Sesungguhnya dia adalah musuh kamu yang nyata.

Sebelum ini telah ada alat pengesan makanan halal yang telah direka tetapi ianya adalah microchip yang perlu diletakkan disetiap bungkusan makanan yang mana ianya bagi penulis adalah tidak praktikal untuk menggunakan teknologi seperti itu.

Konsep alat pengesan halal ini mudah sahaja. Pengguna hanya perlu scan barcode barangan HALAL yang ingin dibeli di alat pengesan HALAL ini dan ianya akan memaparkan maklumat samaada makanan halal tersebut mempunyai sijil HALAL yang sah dan juga samaada sijil HALAL telah tamat. Semudah seperti untuk mengetahui harga barangan.

Alat pengesan logo halal ini semestinya dikomersilkan dan juga diwajibkan dipasang di setiap pasaraya besar. Penulis berharap alat pengesan logo halal ini akan dijual dengan harga yang berpatutan supaya kedai runcit juga boleh memasang alat ini untuk kebaikan pengguna Islam.

TQ. Utusan Malaysia dan I LUV ISLAM.

Related Posts with Thumbnails

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS