Tmnet tawar pakej jalur lebar beserta netbook dengan hanya RM38 sebulan

Promosi terbaru Telekom Malaysia, pakej jalur lebar beserta netbook dengan harga serendah RM38 sebulan. Penulis tertarik untuk mengetahui dengan lebih lanjut pakej ini setelah melihat Tmpoint penuh sesak dengan pelanggan yang ingin melanggan pakej terbaru TMnet ini. Penulis terus balik kerumah dan mencapai DECT phone penulis dan terus mendail 100 dan terus bertanya dengan pihak Tm untuk mengetahui dengan lebih lanjut term and condition pakej ini.

Jalur Lebar Beserta Netbook

Pakej ini terbahagi kepada dua pakej netbook samaada netbook 1 Malaysia atau HP. Harga langganan diantara dua netbook ini adalah tambahan sebanyak RM21 sebulan untuk anda mendapatkan netbook HP. Dibawah saya sertakan harga langganan untuk kedua-dua pakej netbook ini.

Pakej netbook 1 Malaysia
RM38 = speed 384kbps
RM53 = speed 512kbps
RM68 = speed 1Mbps
RM83 = speed 2 Mbps (tak kesemua kawasan dapat langgan pakej ini)

Pakej netbook HP
RM59 = speed 384kbps
RM74 = speed 512kbps
RM89 = speed 1Mbps
RM104 = speed 2 Mbps (tak kesemua kawasan dapat langgan pakej ini)

Hp Mini 210

Untuk makluman anda, pakej ini hanya untuk pelanggan baru streamyx sahaja. Kepada yang telah sedia ada talian tetap TM, tetapi masih tidak pernah melanggan stremyx, anda juga layak untuk mendaftar pakej netbook ini. Jadi, melepas la kepada pelanggan streamyx sedia ada yang ingin medapatkan laptop secara “percuma” ini (penulis pun sama.. huhu :-(. Pakej netbook ini adalah kontrak selama 2 tahun. Jadi kalau nak terminate awal pakej ini, anda perlu membayar bayaran penalti sebanyak RM600. Menariknya, pakej ini tidak mempunyai sewa bulanan untuk talian tetap iaitu sebanyak RM25. Jadi, pakej ini amat sesuai untuk pelanggan yang telah ada talian tetap Tm tapi tiada akses internet kerana anda cuma perlu tambah RM 13 sahaja dari sewa bulanan anda untuk mendapatkan akses internet dan juga laptop percuma. Berbaloi bukan?

Apabila anda berjaya mendaftar pakej netbook ini, anda akan menerima 1 unit netbook samaada netbook 1 Malaysia atau HP dan 1 unit wireless modem. Mengenai bayaran atau cas yang akan dikenakan kepada anda, jika anda tiada talian tetap TM sebelum ini, casnya adalah seperti dibawah.
Rm75 = Deposit untuk talian tetap
Rm10 = Duti Setem
RM50 = Bayaran untuk pemasangan wayar telefon di dalam rumah ( Dibayar terus kepada kontraktor semasa pemasangan)
Untuk cas pemasangan streamyx adalah percuma ( anda jimat Rm50+rm88+Rm75 = RM213)
Total bayaran yang dikenakan untuk bulan pertama = RM135 + Harga bulanan pakej/2 (50% diskaun untuk bulan pertama)

Contoh:
Anda melanggan pakej netbook 1 Malaysia dengan berharga RM38 sebulan, jadi bulan pertama anda perlu membayar Rm 135 + RM19 =RM 154 sahaja.

Bulan kedua dan seterusnya adalah mengikut harga bulanan pakej yang dilanggan tetapi untuk pakej netbook HP, harga bulanan pakej akan berkurang sebanyak RM21 pada bulan langganan ke 25 dan seterusnya. Contohnya jika anda melanggan pakej netbook Hp yang berharga RM59 sebulan, anda perlu membayar harga ini selama 24 bulan (2 tahun) dan kemudiannya pada bulan ke 25 dan seterusnya, anda cuma perlu membayar sebanyak RM38 sahaja sebulan.

Anda juga boleh menambah sebanyak RM10 sebulan untuk menikmati penjimatan kadar telefon iaitu telefon adalah percuma jika anda telefon ke talian tetap Tm diseluruh Malaysia dan jika kadar rata 25sen/minit ke talian telefon mudah alih. Anda juga akan diberikan telefon cordless DECT percuma.

Pakej netbook ini hanya terbuka untuk keluarga yang pendapatan isi rumahnya adalah RM3000 untuk kawasan luar bandar dan RM5000 untuk kawasan bandar. Kawasan yang terlibat untuk pakej netbook ini tidak dinyatakan secara khusus tetapi anda bolehlah ke TMpoint terdekat untuk mendaftar terlebih dahulu dan jika kawasan rumah anda layak untuk menerima pakej ini, anda bolehlah menikmati pakej ini. Dokumen yang perlu dibawa adalah salinan kad pengenalan dan juga slip gaji terbaru atau borang J.

Nampaknya, setelah persaingan dari wireless broadband seperti Maxis, Celcom, Digi dan P1 Wimax, Telekom Malaysia akhrnya telah berjaya memberikan pakej yang amat menarik dan berpatutan. Cuma penulis terkilan kerana pelanggan sedia ada streamyx seperti penulis yang terpaksa membayar RM110 untuk kelajuan 1 Mbps tetapi tidak mendapat apa-apa manfaat walaupun sudah hampir 7 tahun penulis setia dengan Streamyx.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Kepada pengguna streamyx wireless, disini ada cara setup modem

Innacomm Wireless Modem RouterPelanggan streamyx wireless yang menggunakan modem wireless model Innacomm W3100 Wireless ADSL Modem, anda bolehlah refer kepada rakan blogger saya Xenosystem. Blog postnya yang terbaru Streamyx setup menggunakan Innacomm W3100 Wireless ADSL Modem.¬† Jika ada apa-apa kemusykilan, bolehlah guna comment dibawah…

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Streamyx memang ok but …

Aku dah lama menjadi pelanggan dengan Telekom Malaysia iaitu dengan menjadi pengguna setia Streamyx. Bagi aku streamyx adalah yang paling terbaik dari segi kestabilan kelajuan, tidak putus-putus connection, tiada had limit bandwidth dan tiada port yg diblock. Memang thumb up lah kepada Streamyx.

Jadi, apa yang “But” di atas tajuk post nih? Aku dah pindah streamyx dah 3 kali. Yang terbaru nie dah masuk 4 kali. Jadi aku dah tau asam garam berurusan dengan TMpoint atau 100 (Vads) dalam hal transfer streamyx dan line telefon nie. Memang menyakitkan hati. Tmpoint nie satu ja.. TMpoint takkan follow-up dengan kita punya. Kita yang kena follow-up sendiri. Kalau tak, siap la sebulan internet tak leh main tetapi TMnet tetap charge kita dalam bil bulanan jugak. Masuk pagi nie, dah 4 kali aku p Tmpoint komplen pasal streamyx aku. Line telefon dah masuk byk hari dah. Hari khamis lepas aku tanya pegawai TMpoint bila streamyx aku akan masuk, dia jawab dalam 24 jam. Aku tanya dia balik. kedah kan cuti esok tetapi dia dia kata bahagian technical keja 24 jam. Jadi, aku pun tunggu keesokan harinya, lampu Adsl aku dok padam lagi jugak. Aku call 100, tanya pasal technical team, diorang kata mana ada technical team keja 24 jam. Penipu besaq betul la tmpoint nie..

Apapun, hari nie aku nak Streamyx aku dah ok.. Aku dah start cuti 4 hari nih.. Kalau internet takdak dirumah, mcmmana aku nak update blog dan buat kerja-kerja lain. Tapi, Streamyx bagi aku adalah masih ISP yang terbaik di Malaysia berbanding dengan Celcom, Maxis, P1 WImax, Jaring dan Digi. Cuma perkhidmatan pelanggannya masih  perlu dibaiki.

Related Posts with Thumbnails

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS